Recepten

Recept van John – Gegrilde artisjokken met romige kaassaus en chilivlokken

artisjok recept
Benodigdheden:
  • 8 kleine artisjokken
  • 2 citroenen
  • 50 ml. Olijfolie extra vierge
  • 4 teentjes knoflook
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • Chili flakes
  • 100 ml. Slagroom
  • Scheutje witte wijn
  • 100 gram smeltkaas bijv. port salut of voor een pittiger saus Morbier.
Bereidingswijze:
  1. Verwijder de harde en lelijke buitenste bladeren van de artisjokken
  2. Snijd een paar cm. Van de bovenkant af en haal het haar eruit met een parisienneboor. Leg ze dan in citroenwater tegen verkleuren.
  3. Breng een pan met gezouten water aan de kook en blancheer de artisjokken gedurende 4 tot 6 minuten.
  4. Laat ze goed uitlekken en maak een bakje met de olie, peper en zout.
  5. Steek de kamado aan en verwarm deze op 200 graden.
  6. Bestrijk de artisjokken met de olie en gril deze 5 tot 8 minuten, bestrijk ze veelvuldig met de olie tijdens het grillen.
  7. Neem een gietijzeren sauspan en smelt hierin de kaas met de room en de wijn onder voortdurend roeren totdat de kaas is gesmolten.
  8. Is de saus te dik, voeg dan nog wat wijn toe,
  9. Leg de gegrilde artisjokken op een bord of schaal, giet de saus erover en strooi er wat chillivlokken over.
Geniet ervan.