Benodigdheden:
- 8 kleine artisjokken
- 2 citroenen
- 50 ml. Olijfolie extra vierge
- 4 teentjes knoflook
- Zeezout
- Zwarte peper
- Chili flakes
- 100 ml. Slagroom
- Scheutje witte wijn
- 100 gram smeltkaas bijv. port salut of voor een pittiger saus Morbier.
Bereidingswijze:
- Verwijder de harde en lelijke buitenste bladeren van de artisjokken
- Snijd een paar cm. Van de bovenkant af en haal het haar eruit met een parisienneboor. Leg ze dan in citroenwater tegen verkleuren.
- Breng een pan met gezouten water aan de kook en blancheer de artisjokken gedurende 4 tot 6 minuten.
- Laat ze goed uitlekken en maak een bakje met de olie, peper en zout.
- Steek de kamado aan en verwarm deze op 200 graden.
- Bestrijk de artisjokken met de olie en gril deze 5 tot 8 minuten, bestrijk ze veelvuldig met de olie tijdens het grillen.
- Neem een gietijzeren sauspan en smelt hierin de kaas met de room en de wijn onder voortdurend roeren totdat de kaas is gesmolten.
- Is de saus te dik, voeg dan nog wat wijn toe,
- Leg de gegrilde artisjokken op een bord of schaal, giet de saus erover en strooi er wat chillivlokken over.
Geniet ervan.